Auteur en lezers over DE MENSENSMOKKELAAR VAN AMSTERDAM

AUTEUR en LEZERS over DE MENSENSMOKKELAAR VAN AMSTERDAM
In januari van dit jaar heb ik in een verhaal verbeeld hoe ver een mens in vreemdelingenhaat kan gaan. De modellen die ik voor ogen had kwaken dagelijks de meest dwaze en walgelijke zaken uit en krijgen daarvoor veel aandacht – niet van mij trouwens – maar zijn nog niet zo ver gegaan als in mijn verhaal. Om ze in de gaten te houden hoeven we niet direct op elke scheet van ze te reageren. Maar we moeten ons wel realiseren waartoe het kan leiden. Daarom opnieuw in afleveringen mijn verhaal.
Hieronder staat vermeld hoe het als tijdschrift te verkrijgen is. De volledige opbrengst is voor de vluchtelingen van @wijzijnhier.

VERKLARING VAN AUTEUR EN ENKELE REACTIES op HetWerk66A, literair kladschrift van Meurs A.M., waarin het verhaal DE MENSENSMOKKELAAR VAN AMSTERDAM en HET SPIJT ME, MAAR MIJN NIEUWJAARSBOODSCHAP IS EEN AANKLACHT, in feite de aanklacht van zowel mijn broer Gerard, die in december overleed aan longkanker, tegen de organisatie van de gezondheidszorg, als van de afgewezen asielzoeker Hashim die in juli overleed door zelfdoding en 2 indrukwekkende statements achterliet. Ook heeft HetWerk66A een pagina in kleur met afbeeldingen van geschonken boeken aan de vluchtelingen van We Are Here/Zijn Zijn Hier, die men kan sponsoren.
Ik had, toen het verhaal DE MENSENSMOKKELAAR VAN AMSTERDAM eindelijk, 2 weken later dan gepland af was, geen plaats en ook geen zin meer om een redactioneel te schrijven. Later schreef ik wel in een mail aan lezers en belangstellenden:

Beste mensen,
Iedereen die ons een nieuwjaarswens heeft gestuurd, die medeleven heeft getoond bij het overlijden van mijn broer Gerard, iedereen die ruim een half jaar geleden al medeleven heeft getoond bij het overlijden van de vluchteling Hashim die niet verder wilde leven, iedereen die misschien wel bijgedragen heeft aan de kosten van repatriëring van zijn lichaam naar Soedan, en gewoon iedereen heel hartelijk dank. Ik wens ons allemaal een solidair 2017.
Nadat ik achteraan was begonnen met op de achterkant van mijn tijdschrift de klacht van mijn overleden broer tegen de huidige organisatie van de gezondheidszorg te plaatsen, en nadat ik opnieuw mijn vertaling van de twee indrukwekkende statements van Hashim over zijn leven als afgewezen vluchteling had geplaatst, kon ik daar niets meer aan toevoegen.
Ik kon evenmin loskomen van de problemen die vluchtelingen hebben, wat iets anders is dan het vluchtelingenprobleem, maar ik kon daar als schrijver niets anders mee dan er een grotesk, gruwelijk en absurd verhaal over vertellen, waarmee iedereen maar moet zien wat hij ermee doet. Ik was blij dat ik geen ruimte meer had voor een redactioneel, want alles stond in dat verhaal, ik had ook daar zeker niets aan toe te voegen. En zo is het nog steeds.
Kijk aub ook hoe u We Are Here/Wij Zijn Hier (www.wijzijnhier.org ), de meest verwaarloosde vluchtelingen, algemeen financieel kunt ondersteunen: pag. 14: Stichting Vrouwen Tegen Uitzetting NL57 INGB 0006 4956 66. o.v.v. We Are Here BIC/SWIFT: INGBNL2A.
En hoe met boeken, zie pag. 2 voor mijn particuliere actie: NL53INGB0005419523 van Hr A M J Meurs Amsterdam. Hartelijk dank.
Sommigen van u hebben dat al gedaan, zoals er ook mensen zijn die bijgedragen hebben in de kosten van HetWerk (pag. 4): NL07 INGB0007646016 t.n.v. Meurs A.M. Amsterdam ovv Uw adres. BIC: INGBNL2A. Het zijn allemaal verschillende zaken, verschillende doelen en andere banknummers, en men kan niet alles, dat begrijp ik wel. Maar bedankt in ieder geval.

Terug naar De mensensmokkelaar van Amsterdam dan. In een tijd dat (extreem)rechtse partijen op weg naar de verkiezingen elkaar de loef afsteken in het bedenken van radicale oplossingen voor het asielvraagstuk, wil Theorie aanvankelijk een intellectueel tintje aan de oplossing geven, maar dan stuit hij op een gruwelijke passage in het verhaal De mensenhandelaar van Amsterdam van Jaroslav Hasek, de beroemde schrijver van De brave soldaat Svejk. Theorie vergat het intellectuele tintje, hij wist wat hem te doen stond.
En zo ontstond het verhaal van De mensensmokkelaar van Amsterdam.

Reacties:

‘De mensensmokkelaar van Amsterdam’ is confronterend, satirisch gruwelijk, maar zo waar, zo vreselijk waar. Men heeft weinig geleerd van wat in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Men manipuleert voortdurend de werkelijkheid om aan de macht te komen en met een totaal gebrek aan geweten. Men wil niets weten, voelen van, of kruipen in het vel van wie in nood is. Men is weer en steeds maar weer in staat massamoorden te laten gebeuren, dwingt wie in nood is tot zelfmoord, zo stierf Hashim. Ik kijk naar zijn foto, naar zijn beeldschoon gezicht, naar die triestheid in zijn ogen. Zo kijkt hij naar ons, hij die niet meer is. “Bekruipt mij het gevoel dat ik gevlucht ben voor onderdrukking om in een ander soort onderdrukking terecht te komen,” scheef hij. Zelfmoord als ultieme daad van vrijheid, om voor altijd vrij te zijn van onderdrukking. Men heeft hem niets anders kunnen bieden dan dit: zelfmoord.
Wat een leuke vent Gerard, je broer, daar op de foto. Hoe oud was hij daar? Jong zeker. Jullie lijken op elkaar. Zijn, jullie aanklacht is ook de mijne.
(Patrizia Filia, schrijver, dichter, theatermaker)

Mijn dank voor het toesturen van Het Werk.
Heb zelfs het afgrijselijke, hallucinerende verhaal al gelezen.
Gister las ik ergens dat de Holocaust zou maar weer zo kunnen beginnen.
Hoe vreselijk is dit alles…..en wat kunnen we aan alle ellende doen?
De vluchtelingen, asielzoekers, daklozen, zwervers, zorgbehoevenden, hoogbejaarden die voor zichzelf moeten zorgen terwijl ze echt recht zouden hebben op een rusthuis, mensen met schulden etc. etc etc.
Een paar multi-nationals hoeven alleen maar hun kapitaal te schenken en er zou veel leed in de wereld zijn opgelost.
Nee, struisvogel-politiek!!!!
Daar houden we van…..niet alleen Trump maar ook Mark Rutte.
Oprotten….en wel zo snel mogelijk.
We wachten de komende verkiezingen maar even af.
Mocht ik boeken uit mijn Boekwinkeltje … wegdoen, dan zal ik aan Het Werk denken.
Zal met een scherp oog kijken naar boeken geschikt voor vluchtelingen.
Alle complimenten voor Het Werk dat U doet!!!!
(Op verzoek anoniem)

Compliment! Wat een goed verhaal! Van begin tot eind in 1 ruk uitgelezen, terwijl ik eigenlijk allang slapen moest.
SUPER!
Dankjewel!!
(Regina)

HetWerk ontvangen en dank daarvoor.
Het verhaal erin is indrukwekkend en op een mooie manier geschreven.
Goed dat je Gerard en de aanklacht tegen de organisatie in de zorg ook een plaats hebt gegeven. Jammer dat de tekst op de achterkant niet erg duidelijk is.
Ben van plan om een boek te sponsoren voor WAH
Groeten,
(Gerrie)

Ton, bedankt voor je redactionele woorden van groteske gruwelijkheid, absurde verhalen en het wedstrijdje radicale oplossingen tegen de vluchtelingen.
Je woorden geven mij weer idee van richting.
(Rene )

godallemachtig ton, wat een verhaal
wat moet ik er over zeggen?
heb zojuist nog maar eens 100 piek overgemaakt
aan die we are here
om mijn geweten verder op te schonen
moedig voorwaarts
(Ton)

Op deze plaats wil ik ook graag iedereen bedanken die een financiële bijdrage heeft gegeven rechtsreeks aan We Are Here of voor boeken voor We are here aan mij, of voor HetWerk.
Alle 8 afleveringen van DE MENSENSMOKKELAAR VAN AMSTERDAM vindt u hier op mijn facebookpagina
HetWerk literair kladschrift van Meurs A.M. in mijn Boekwinkeltje Wonderland.

Ook verkrijgbaar bij de boekhandels Schimmelpennink , Godfried, en de antiquariaten Fenix  en Streppel en biologische winkel De Aanzet in Amsterdam.
Volledige opbrengst voor de vluchtelingen ‘tussen procedures’ van wijzijnhier die niets krijgen van staat of stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.